HUOLLON PERUSJUTUT


1. PYÖRÄN PESU

Tarvittavat välineet: Painepesuri, pesuaine, mieluiten ympäristöystävällinen, sieni/pehmeä harja, tiskiharja, hammasharja, teräsharja, rättejä ja pakoputken tulppa.

- Sulje pakoputken pää. Jos ei ole tulppaa, pistä se tukkoon vaikka rätillä. Märkä vaimennusvilla ei toimi ja märkänä se lisää pyörän painoa. Suojaa ilmanputsari vesiroiskeilta tai ota se pois.

- Painepesurilla suhteellisen pienellä paineella (80 bar) tehdään yleispesu. Älä kohdista suoraan suihkua 1. pyörän laakereihin, 2. jousituksen linkkujen laakerointikohtiin, 3. kaasuttimeen, 4. pyörän sähkölaitteisiin.

- Suurimpien kurien irrottua levitä pesuaine pyörän päälle, pese piintynyt lika pois muoveista ja satulasta pehmeällä harjalla tai sienellä. Sen jälkeen huuhtele painepesurilla.

- Seuraavaksi otetaan pois satula ja tankki. Niiden alta löytyy monta kohdetta, jotka on hyvä pestä pesuaineella ja tiskiharjalla. Muista huuhtelu.

2. PERUSHUOLTO

A. Kestävyyden kannalta tärkein yksittäinen osa ilmansuodatin. Se tulisi pestä jokaisen pölyisen ajokerran jälkeen.

B. Ketjujen puhdistus ja voitelu voivat pidentää niiden käyttöikää huomattavasti. Jokaisen ajokerran jälkeen tehtyinä aikaa kuluu max. 10 min ja lopputulos on se että kestävyys voi olla 50 ajotunnin paremmalla puolella.

C. Öljynvaihto vaihteistoon suositellaan tehtäväksi 5-10 ajotunnin välein. Öljyksi voi suositella mitä vain moottoripyörään tarkoitettua moottoriöljyä, parhaita ovat erityiset vaihteistoöljyt.

D. Pinnojen kireyden tarkistus kuuluu viikoittaiseen huoltorutiiniin. Löysät pinnat aiheuttavat helposti vanteen tai pahimmillaan pyörän navan vaurioitumisen.

E. Äänenvaimentajan villan vaihto kuuluu sivistyneen harrastajan rutiinitoimiin, vaihtoväli max. 10-15 ajotuntia.2A. ILMANSUODATTIMEN PUHDISTUS

Tarvikkeet: Suojahanskat, pesuastia, liuotinpesuaine tai bensiini, ilmansuodatinöljy, paperia pyyhkimistä varten, mahdollisesti Masinolia ja hengityssuojain, sanomalehti tai paineilmaa.

1. Irrota suodatin ja nosta se varovasti pois ilmansuodattimen kotelosta. Ota sisällä oleva häkki irti, varo likaamasta sitä kun asetat puhtaan paperin päälle.

2. Kaada pesuastiaan liutinpesuainetta tai bensiiniä. Toimi ilmastoiduissa tiloissa, mieluiten ulkona tai käytä kaasuja suodattavalla panoksella varustettua hengityssuojainta. Kastele suodatin, sen pinnalta irtoaa ylimääräinen lika ja jää astian pohjalle. Huomio, älä kierittele suodatinta siten että likaa pääsee suodattimen sisäpuolelle. Purista suodattimesta kaikki pesuaine/bensiini pois.

3. Seuraavassa vaiheessa on eri koulukuntia. Ilman vesipistettä tai paineilmaa on osoittautunut hyväksi hakata sanomalehteä vasten suodattimesta kaikki irtoava lika pois. Vaihda sivua koko ajan, niin näet kyllä koska suodattimesta ei enää irtoa hiukkasia.

Jos on käytössä paineilmaa, sillä puhalletaan suodattimen pinnan suuntaisesti likaa pois, ei koskaan ulkoapäin suoraan suodattimen läpi. Seuraavaksi puhalletaan suodattimen sisäpuolelta ulospäin.

Kolmas tapa on pestä suodatin kuuman vesihanan alla, joillakuilla on jopa pesukone tätä varten.

4. Jos suodatin on saanut vettä eikä ole aikaa antaa sen kuivua kunnolla, on hyväksi havaittu kaataa tilkka Masinolia suodattimeen ja puristaa se pois pesuastian päällä. Masinol sitoo kaiken veden.

5. Puhdista ilmansuodatinkotelo kaikesta liasta. Ole erityisen tarkka siitä, että otat kaikki ylimääräiset hiekanjyvät pois imukaulan alueelta ja suodattimen rungon sisäpuolelta. Sormella on hyvä tuntuma, eli vedä sisäpuolta sormella ja pyyhi se välillä.

6. Seuraavaksi suodatin öljytään asianmukaisella ilmansuodatinöljyllä. On riskialtista käyttää esim. kaksitahtiöljyä, sillä lajin mukaisissa olosuhteissa ei sen pölyä sitova kyky riitä. Kaada öljyä desin verran ylt'ympäri suodatinta ja puristele se tasaisesti koko suodattimen peittäväksi kerrokseksi. Käytä suojahanskoja ja toimi pesuastian päällä tai suorita öljyäminen ohuen muovipussin sisällä.

7. Öljyämisen jälkeen asennetaan suodattimen sisäpuolinen tuki ja sitten suodatin paikoilleen. Ole tarkkana oikeasta asennosta.

8. Suodattimen asettamisen jälkeen on hyvä heti käynnistää moottori ja "avata" suodatin kaasuttelemalla reippaasti. Joidenkin ilmansuodatinöljyjen taipumus on liisteröityä hetken kuluttua ilman vaikutuksesta niin tiiviiksi, että avaamiseen saattaa mennä 10-15 minuuttia ajoaikaa. Parempi tehdä se heti, kerran asetuttuaan se kyllä pysyy auki.


2B. KETJUJEN HUOLTO

Tarvikkeet: Paineilmaa, hammas- tai teräsharja, hyvälaatuinen ketjuöljy.

Ketjut tulisi puhdistaa ja voidella joka ajon jälkeen hyvin, sekä voidella ajon aikana jokaisen ajorupeaman jälkeen, varsinkin märissä olosuhteissa.

1. Puhdistus käy helpoiten paineilman ja hammas- tai teräsharjan avulla. Jos käytät O- tai X-rengasketjuja, teräsharjaa ei suositella.

2. Puhalla paineilmalla puhtaaksi ketjut irtoavasta liasta, jos siihen on mahdollisuus. Muuten ota harja kauniiseen käteen ja puhdista ketjujen välit molemmilta sivuilta liasta. Tämän jälkeen puhdista vielä sisä- ja päälipuolelta ketjut.

3. Ketjujen tultua puhtaiksi voitele ne huolellisesti sopivalla aineella. Ruiskuta aine ketjujen sisäpuolelle, näin keskipaikoisvoima painaa ketjujen pyöriessä voiteluainetta kotjun sisään eikä roiski heti irti.


2C. ÖLJYNVAIHTO

Tarvikkeet: Öljytulppaan sopiva avain, jäteöljyastia, rätti, öljyä ja mahdollisesti suppilo.

1. Puhdista öljyn pohjatulpan ympärystä liasta. avaa se ja annan vanhan öljyn valua jäteöljyastiaan. Sen olisi parasta olla puhdas, jolloin näet onko öljyn joukossa jotain ylimääräistä kuten metallipaloja.

2. Puhdista öljytulppa ja kierra se paikoillaan. Varmista mahdollisen tiivisteen kunto.

3. Avaa täyttöreikä ja kaada sinne valmistajan suosittelma määrä oikean laatuista öljyä.


2D. PINNOJEN KIREYDEN TARKISTUS

Tarvikkeet: Pinnan nippaan sopiva avain, lukkoleukapihdit, mahdollisesti ruosteenirrottaja ja kuparitahna, huonolla tuurilla varapinnoja nippoineen.

1. Heläytä avaimella jokaista pinnaa. Jos se ei soi, se on todennäköisesti löysällä. Sen varmistat kokeilemalla sormin, milliä enemmän taipuva pinna on löysä.

2. Kiristys alkaa avaamalla pinnan nippaa pari kierrosta. Kannattaa liikuttaa aluksi edestakaisin nippaa, jotta kierre aukeaa paremmin. Voit myös joutua estämään pinnan pyörimisen lukkopihdeillä. osta hyvälaatuiset jotta ne purisivat!

3. Nipan kiertyessä vapaasti, kieritä se auki, laita kuparivaseliinia kierteisiin ja kiristä. Voideltuna se aukeaa seuraavan kerran paremmin.

4. Toimi vain yhden pinnan kanssa kerrallaan, huolehdi siitä että molemmin puolin vannetta pinnat ovat yhtä kireällä.


2E. ÄÄNENVAIMENTAJAN VILLOJEN VAIHTO

Tarvikkeet: Avaimet äänenvaimentajan irrottamiseksi, teräsharja, vaimennusvilla.

1. Irrota vaimennin, avaa se ja poista vanha villa.

2. Puhdista huilu eli reikäputki kerääntyneestä noesta teräsharjalla. Huilun reikien olleessa liki tukossa se ei enää toimi, kovasti hiiltyneen huilun reiät täytyy avata piikillä.

3. Aseta vaimenninvilla vaimentimen sisään, huilun ja vaimentimen kuoren väliin. Villaa ei saa tiivistää tiukaksi, mutta yhtään tyhjää tilaa ei saa jäädä vaimentimen sisään.


Sivun alkuun Sivun alkuun